banner
Deze website documenteert de voortgang van de bouw van mijn F-85SR trimaran.

home
home
waarom
home
deel1
deel2
deel3
deel4
deel3
deel6
deel7
2017
2019
2019

union jack

Waarom bouwen als je ook kunt kopen?

 

Ik wilde graag zelf een boot bouwen. Op zich zijn er voldoende argumenten om juist niet te gaan bouwen, zoals bijvoorbeeld op deze website. Waar het uiteindelijk om gaat, is de reden waarom je wilt bouwen. Gaat het je om het besparen van geld? of gaat het om het bouwen.

Ik heb een fantastische baan. Ik ben weliswaar veel van huis maar ook vaak thuis (als anderen aan het werk zijn en mijn kinderen naar school). Daarnaast kent mijn baan één nadeel: Er blijft geen tastbaar product over, alleen herinneringen.

Toen ik in 1999 begon met modelvliegen kwam ik er al snel achter dat het bouwen mij nog meer lag dan het vliegen met de modellen. Er komt iets tastbaars uit je handen waar je ook nog wat mee kan doen. Al snel begon ik met het zelf ontwerpen en bouwen van modelvliegtuigjes en op een gegeven moment kwam de wens om zelf een boot te bouwen. Ik zeil namelijk ook graag. Op dit moment met een Nacra 500.

 

Wat voor boot?

 

De wens om te bouwen leidde tot een zoektocht op het internet. Daar ligt een schat aan informatie. Dan kom je er achter dat het belangrijk is om eerst goed te kijken wat je met de boot wilt doen. Voor mij betekent dat een snelle boot die ik solo als dagzeiler kan zeilen maar waar ik te zijnertijd ook tochten mee kan maken van maximaal enkele weken. Ook wil ik droog kunnen liggen.

Het is verleidelijk om naar eigenlijk iets te grote boten te kijken. Een grotere boot heeft een rustiger vaargedrag, meer leefruimte en vaak ook meer snelheid. Maar een boot die een meter langer is, is vaak ook een halve meter breder, is zwaarder, heeft grotere zeilen nodig, grotere motor, lieren etc, etc... En is veel meer werk. Misschien niet zozeer qua bouwen, maar vooral v.w.b. afwerking. En is natuurlijk ook duurder. Het is dus de truc om te kijken naar de kleinste boot die je wensen kan vervullen.

In eerste instantie keek ik voornamelijk naar monohulls en kwam uit op de ontwerpen van Dudley Dix . Deze man heeft een fantastische bouwmethode ontwikkeld in hout-epoxy.

Verder rondzoeken bracht mij bij Schionning designs waar net een nieuw ontwerp gepubliceerd was: De Radical Bay 1060 . Het studieplan bevatte wat onduidelijkheden v.w.b het interieur, dat ik anders wilde indelen. Om een beter gevoel te krijgen voor de ruimte in het interieur besloot ik om een 1/6 schaal model te bouwen van de stuurboord romp op basis van de studieplannen.

waarom

Hierna was ik eigenlijk klaar om de tekeningen te bestellen. Een bezoek aan een Farrier bouwer en een proefvaart op een RB8000 deed me echter twijfelen. De RB1060 is een prachtig ontwerp en waarschijnlijk een fijne zeiler. Met het open brugdek en de zijwaarts geplaatste rompingangen heb je weinig bescherming tegen de elementen in het wisselvallige nederlandse weer en dat is voor langere tochten wel nodig. 

Wederom begon een zoektocht op internet. Ik bracht een bezoek aan een F-32 en een F-82 en kon meevaren op een F31 in een wedstrijd. Tegelijkertijd kwam er een nieuw ontwerp op de markt, de F-85SR. Deze is net iets kleiner en voldoet precies aan de belangrijkste punten op mijn wensenlijst! De F-85SR is een ontwikkeling van de F82, met nieuwe rompvormen, iets meer zeil en een efficiënter zwaard en roer. Een wat kleinere kajuitopbouw is standaard. Ik heb echter een langere kajuit, ongeveer vergelijkbaar met de originele F-82 kajuit. Mijn F-85SR heeft zeilnr. 2

Farrier Marine is gestopt met het verkopen van bouwtekeningen. Zo nu en dan komt er een ongebruikte bouwtekeningen te koop. Dit wordt meestal bekend gemaakt op het Farrier/Corsair Trimaran forum of op Sailing Anarchy. Tot een tijd terug was het mogelijk om ze te registreren, maar nadat Deadalus het bedrijf heeft overgekocht is de status van de tekeningen onduidelijk. Ook de ondersteuning van bouwers is met de dood van Ian Farrier verdwenen. Er is echter veel kennis aanwezit op het Farrier/Corsair Trimaran forum. Farrier Marine levert geen onderdelen meer volgens enkele Forum leden.


Lengte 8.50 m
Breedte 6.00 m, 2.50 m ingevouwen
Mastlengte 12.30 m
Diepgang 0.30 - 1.85 m
Zeiloppervlak 42 m²
Gewicht +/- 1000 kg

Nieuw aan de F-85SR is het gebruik van gekromde zwaarden in de drijvers. Deze zijn oorspronkelijk ontworpen voor de F-32SR, maar ook toepasbaar op andere ontwerpen. Het grote voordeel van deze zwaarden is dat ze voor de lij-romp werken als een soort draagvleugel. Deze drijvers worden niet gebruikt om de boot helemaal te laten vliegen, maar om de lijdrijver minder in het water te laten drukken. 

f-85sr curved foilfarrier folding source: www.f-boat.com

Doordat de drijvers in te vouwen zijn, neemt de boot niet veel ruimte in en past in een gewone 10m box. Ook is de boot legaal over de weg te vervoeren op een aanhangwagen achter een gewone auto. Op deze video is goed te zien hoe de drijvers vouwen.

De kajuit en de lengte daarvan is vrij in te delen, mits de hoofdspanten intact worden gelaten. Er zijn verschillende mogelijkheden. De definitieve keuze heb ik pas later in de bouw gemaakt. Het doel was om voor de bouw van de hoofdromp het ontwerp klaar te hebben, zodat alle onderdelen ingebouwd kunnen worden als ik overal nog goed bij kon. Ik heb de settee's niet helemaal naar achteren laten doorlopen zodat daar wat extra ruimte ontstaat. De lengte van de settee's is feitelijk die van de korte kajuit versie, terwijl het hoofdschot ongeveer op de plek van het F-82 hoofdschot staat.

f-85 interior view

 

Terugkijkend

 

Het bouwen van een boot is een enorme ervaring. Achteraf heeft het toch wat meer tijd gekost heeft dan ik verwachtte. Ik had vooraf bedacht dat ik in ongeveer 5-7 jaar klaar zou zijn. Volgens de ontwerper zou ik ongeveer 2500 bouwuren in de boot moeten stoppen. Dat werden er uiteindelijk ruim 4000. Alleen werken is niet efficiënt, ben ik achter gekomen. En ontwerpers blijken over het algemeen de benodigde bouwtijd nogal optimistisch in te schatten. Op zich geen probleem, want ik had mezelf geen druk opgelegd om op een bepaalde datum de boot tewater te hebben en ik heb genoten van het bouw avontuur.

Ook het werken met vacuüm kost over het algemeen meer tijd, maar geeft wel een sterker resultaat met een constantere kwaliteit. Wel zit een project als deze aan de limiet qua tijdsbeslag, tenzij je met een paar mensen samen kunt werken. Bij grotere lamineer projecten was ik soms 8 uur achterelkaar bezig. Vacuüm infusie is dan een stuk relaxter omdat je niet in een race tegen de klok vacuum lekkages aan het opsporen bent.

Vaak werkte ik aan meerder klussen tegelijkertijd, zodat ik niet stil stond als een project vastliep. Dat werkte erg goed. Ook had ik de bouwvolgorde iets aangepast. Het ( fantastische ) bouwboek gaat na de bouw van de drijvers direct door met de hoofdromp. Ik heb deze tot het laatst bewaard. Als de romp eenmaal staat, lijkt het net of je boot bijna af is, terwijl er nog zoveel te doen is. Dat werkt niet motiverend. Ik heb daarom eerst alle onderdelen, zoals roer, zwaard, beams enz, gebouwd voordat ik aan de hoofdromp begon. Dat is me erg goed bevallen. Heb je tijdens de bouw van de romp de zwaardkast nodig, dan pluk je die gewoon van de plank. Zodoende kun je elke keer een deelproject afsluiten.