Deze website documenteert de voortgang van de bouw van mijn F-85SR trimaran.

home
home
waarom
home
deel1
deel2
deel3
deel4
deel3
deel6
2017
2018
2019
2020

union jack
Bouwverslag 2020

28 dec 2020

Het is grappig dat, als de druk van het bouwen af is, het moeilijker is om voortgang te blijven houden. Andere zaken staan nu hoger op het prioriteitenlijstje. Nadat ik een aantal keren heerlijk gezeild had werd het al veel te snel weer tijd om de boot uit het water te halen. Hij staat weer in de schuur. Ik moet een paar kleine klusjes aanpakken en daarnaast nog het electrisch systeem en de insturmenten installeren. Eerste taak was het maken van een accu. Lifepo4 accu's zijn wat duurder dan loodaccu's maar hebben veel voordelen. Ik kon via AliExpress een stel 120Ah cellen kopen die goede reviews kregen. Een BMS en wat andere zaken erbij geregeld en zo had ik snel een accu inelkaar. Na wat testen bleek de accu ook inderdaad 120Ah te hebben. Ruim voldoende om een paar dagen mee te kunnen zeilen. Bijladen kan gebeuren via een 62Wp vouwbaar zonnepaneeltje.De complete accu weegt 13 kg, wat redelijk is.

Ik wil de accu tegen de voorkant van het zwaardspant plaatsen. Daarom heb ik de cellen in de lengte richting aanelkaar gezet. Daardoor moest ik wel zelf een accubak op maat maken. Kon ik mooi weer  met vacuum lamineren. Ondertussen heb ik wat gaten gezaagd voor instrumenten en dergelijke. Ik heb het meeste nu bijelkaar verzameld. Nu nog de tijd vinden om de boot op tijd vaarklaar te krijgen mt electra en instrumenten. De bouw van deze boot is nu af en daarmee komt ook een eind aan dit bouwverslag.

foto foto foto foto28 aug 2020

Er was nog net tijd om met rustig weer de boot tewater te laten. Een zeiltochtje met weinig wind moest worden afgebroken vanwege aankomend onweer. De dagen erna kon ik vanwege wisselende omstandigheden weinig zeilen. De komende tijd hoop ik dat wat meer te doen. Het is een heerlijk gevoel om na al die tijd met mijn eigen gebouwde boot te zeilen.

De komende winter zal ik nog wel wat moeten doen aan de boot. Ik moet de kussens inmeten. Ook een electrisch systeem en instrumenten heb ik nog niet. Daarnaast zal ik nog een paar onderdelen maken voor de trailer. Voorlopig is dit de laatste update

foto foto foto foto12 aug 2020

Het knopen van de netranden kostte behoorlijk meer tijd en energie dan ik verwacht had. Tussendoor nog werken en een weekje weg met ons gezin, en je bent zo weer anderhalve maand verder. Maar de klus is nu geklaard. Uiteindelijk heb ik meer dan 160 meter takeldraad verwerkt. Voor het bevestigen van de trampolines heb ik ook nog ruim honderd 3mm dyneema lijntjes gesplitst. Behalve bij de trampolinebuizen aan de drijverkant heb ik op alle punten afzonderlijke lijntjes gebruikt voor het vastknopen van de netten. De voorste en achterste netten zijn, vanwege de vorm, niet op spanning te brengen. Dit zijn dan ook meer veiligheidsnetten dan netten om op te kunnen zitten of lopen.

Als laatste klus heb ik de belettering op de boot geplakt. Na het invouwen kon ik de drijver steunbalken van de trailer ook weer omhoog zetten. De boot is nu klaar om te varen. Nu maar hopen dat het volgende week nog steeds mooi weer is als ik terug kom van mijn werk ...

foto foto foto foto foto foto25 juni 2020

De mast op de boot plaatsen ging vrij makkelijk met z'n tween. Vooraf heb ik de mast gewogen. 58kg mt vallen en verstaging. Niet slecht. Eerst hebben we de top in een takel gehangen en de voet van de mast op de boot getild. Daarna de top omhoog getakeld en de mast op de maststeun getild. De trailer met de auto voorzichtig naar achteren gereden om de mast verder naar voren te krijgen totdat deze zover was dat ik 'm op de boot zelf naar voren kon lopen. Nog twee lijnen gesplitst voor de maststrijkinstallatie en toen kon de mast omhoog. Dit ging zonder problemen. Met de mast omhoog kon ik de stand opmeten en een nieuwe lus splitsen voor het voorstag. De mast staat nu op 4,5, precies midden in het voorgeschreven bereik.
Het enige probleem waar ik tegenaan liep was de roller op de achterste maststeun. De middelste roller was te klein, zodat de zalingen er niet overheen komen. Daardoor moet de mast achteraan opgetild worden, precies in het zwaartepunt van de mast. Dat is een hoop gewicht op een lastige plek en maakt het onmogelijk om de mast alleen op te zetten. Het plaatsen van een dikkere roller hielp niet echt. Voorlopig heb ik het opgelost door een wig onder de mast te plakken bij de spreaders. Niet ideaal, omdat je die elke keer met ductape moet vastplakken, dus uiteindelijk zal ik wat van de bovenkant van de steunpoten af moeten zagen.
 
Vlak daarna kreeg ik de zeilen en konden we die proberen. Uitmeten was lastig geweest, omdat de mast los in de schuur lag. Een extra moeilijke dus, maar alles paste perfect.

Naast het plaatsen en splitsen van wat lijnen is de grootste klus die nog te doen is het knopen van de trampolines. Hiervoor gebruik ik visnet. Het was moeilijk om uit te zoeken wat de beste manier om is deze te maken. Iedereen doet het weer anders en de informatie op het web is summier. Omdat de lijnen diagonaal lopen is dit vrij lastig uit te lijnen. Daarom heb ik een houten frame gebouwd om het net strak te trekken en de boel uit te meten. Daarna de randen omgevouwen en deze geknoopt met gewaxte dyneema takeldraad. Door de rand van het net heb ik een 10mm lijn geregen. Vr het plaatsen van het net moest ik eerst de gekromde zwaarden plaatsen. Die passen precies en krijg je er anders niet in. Ik heb het eerste net eerst met tiewraps en een tijdelijke lijn opgespannen. Dat zag er goed uit. Nu de andere vijf netten nog, het is een hoop werk. Gelukkig zijn de voorste en achterste netten kleiner. Voor die netten heb ik van karton mallen gemaakt, omdat alles daar scheef loopt.

Tussendoor heb ik het zwaard oranje geverfd. Mocht ik ooit met de boot omgaan, dan is ie goed zichtbaar.


foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto12 jun 2020
Tijd om weer wat aan de mast te doen. Met wat lijnen heb ik de strijkinstallatie opgezet, om daarna die weer te vervangen door gesplitste dyneema lijnen. Dat ging best goed. Maar n lijn moest ik opnieuw maken omdat ik die iets te kort gesplitst. Alle gesplitste lijnen heb ik eerst op spanning gebracht door ze te spannen tussen een kikker en een lier. Daarmee haalde ik de speling in de splits eruit.Tijdens het splitsen stroop je de lijn iets op, en dat krijg je er met de hand niet volledig uit.

De vallen in de mast en de zijstagen hadden dit ook nog nodig. Deze zijn veel langer en bracht ik op spanning door ze tussen een boom en de auto te spannen en dan met een takel verder op spanning te brengen. Bij de zijstagen heb ik de oogsplits geborgd met een pvc krimpkous. Deze beschermt ook tegen schavielen. Met een trekveer heb ik toen de vallen in de mast gebracht.

Mijn tweede poging om een preekstoel te buigen mislukte ook. Niet de buis, maar het buigijzer boog. Daarom deze toch maar professioneel laten buigen. Ze waren wel blij met mijn PVC proefstukken, zodat het makkelijk na te buigen was.

De buitenboordmotor heb ik even getest door 'm in een met water gevulde afvalcontainer te laten draaien. Hij loopt als een zonnetje.

Naast de vallen en zijstagen ben ik ook begonnen alle andere lijnen op maat te maken en te plaatsen. Als laatste heb ik een tijdelijke houten maststeun gemaakt bovenop de preekstoel. Daarna was het tijd om de mast op de boot te tillen, maar net toen ging het regenen...
foto foto foto foto foto foto foto30 mei 2020
Het uitzagen van de grote ramen ging zonder problemen. Met de compressor blies ik steeds het zaagsel weg, zodat ik goed de zaaglijn kon zien. Na wat schuren om de passing goed te krijgen heb ik de sponningen en de ramen in de primer gezet en kon het kitten beginnen.
Het afplakken vooraf kost de meeste tijd, zoals altijd. Om de ramen op hun plek te houden bij het uitlijnen had ik blokken op de binnenkant gelijmd met smeltlijm ( wel eerst afplaktape eronder geplakt ). Met elastieken kon ik zo de ramen naar binnen trekken. Dit was niet genoeg bij het kitten, zodat ik aan de buitenkant met spanbanden de randen naar binnen drukken moest. De kit heeft een vrij korte droogtijd, dus ik had wat hulp bij het afwerken. Bij het plaatsen vande ramen had ik sowieso een extra paar handen nodig.

Het raam ligt mooi aan, hoewel de overgang in het midden niet helemaal vloeiend is. Er was op n plek wat primer onder de beschermende folie gekomen aan de binnenkant van het raam. Bij het weghalen van de tape aan de randen kwam hier en daar wat kit omhoog. Dat schijnt niet te gebeuren als je electriciteitstape gebruikt, maar dat is weer lastiger in een strakke lijn aan te brengen. Ik ben niet helemaal tevreden over afwerking van de kitrand. Ik heb nog een bus kit liggen, dus misschien dat ik het later nog een keer afwerk. Voorlopig ligt de focus op het vaarklaar maken van de boot.

De beameinden moeten passend tegen de CMM's aan liggen om de compressiekrachten op te nemen. Het bouwboek schrijft daar een hard plastic strip voor, waarbij de laatste ruimte door wat epoxy kon worden opgenomen. Ik had geen ruimte voor dikke kunstof strips en heb dit iets anders opgelost. Al eerder had ik een glasvezel plaatje gelamineerd. Hiervan heb ik strips gezaagd en deze tegen de CMM's vastgezet  met smeltlijm. Daarna de ruimte tussen beam en strip opgevuld met een epoxy, katoenvezen en aerosil mengsel. Ik heb dezelfde epoxy gebruikt als bij de oogbouten. Deze blijft wat flexibel en kan daardoor goed de krachten opnemen.

De buitenboordmotor was een beetje zwaar om in m'n eentje aan boord te hijsen, dus daar heb ik een takel voor gebruikt. De positie van de motorsteun is precies goed. Het betaalt zich nu uit dat ik voor het bouwen indertijd de motor zelf heb gebruikt. Het enige nadeel is dat de motor, terwijl ie nog nooit gelopen heeft, nu al uit de garantie is.
Het hefdak heeft nu ook twee sloten waardoor de boot nu volledig dicht en af te sluiten is.

Tussendoor ben ik verder gegaan met het splitsen van touwwerk. Ik heb een dubbele lus gesplitst voor de voorstag. Dit is een voorlopige, omdat ik nog niet precies weet hoe lang de lus precies moet worden. Een deel van het splitswerk moet direct aan de boot gedaan worden. De boegspriet zit nu ook op z'n plek. De neerhouder is gesplitst, maar nog niet afgesteld, omdat de boegvanger van de trailer in de weg zit. Ook ben ik begonnen met het splitsen van lijnen voor het maststrijksysteem. Het lukt steeds beter om de lijnen op de juiste lengte te splitsen.

De lijst met klussen wordt steeds korter en de datum van tewaterlating komt steeds dichterbij smiling

foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto20 mei 2020
Een wat grotere klus die nog stond te wachten was het vastzetten van de aluminium oogbouten in de beams. Met epoxy, katoenvezels, aerosil en witte kleurpasta heb ik een witte epoxylijm gemaakt om de bouten na het inschroeven goed te fixeren in de beams. Eerst alles afplakken natuurlijk, om morsen op het verfwerk te voorkomen. Ook heb ik de dekseltjes van de drijverventilatiegaten op hun plek geschroefd.

De aluminium delen van de achterste maststeun heb ik zwart gespoten. Daarna kon ik deze inelkaar zetten. Omdat de kuip nu af is, heb ik de roercassette nu ook geplaatst en de stuurstang afgesteld en vastgezet. De beugels voor het neerhouden van het hefdak zitten nu ook vast, zodat ik de rails vast kon schroeven aan het hefdak. Ondanks dat ik geen doorlopende scharnieren heb, loopt alles mooi soepel. Ik moet alleen nog stopbouten plaatsen, zodat de maststeunen niet te ver naar achteren kunnen draaien. Het dakluik kan door de gekromde armen mooi ver naar voren op deze manier en zorgt voor een ruime instap naar de kajuit.

Een ander klusje dat ik nog moest doen, was het trekken van een lijn om het zwaard naar beneden te kunnen trekken. Nu kon ik ook de zwaardkast waterdicht maken.

De volgende en laatste grote klus is het maken en plaatsen van de acrylaat ramen. Gelukkig heb ik twee kleine raampjes in het vooronder waarmee ik alles kan uitproberen voor ik met de grote ramen verder ga. Voor het zagen gebruik ik een speciaal decoupeerzaagje ( bosch T101bif ) en pendelstand 0. Met de kleine raampjes ging dit erg goed. Ook het afwerken na het zagen gaat gemakkelijk. Voor de grote ramen gebruik ik de originele mallen die ik gemaakt had om de uitsparing in het schuim van de romp te maken. Door de lengte van het raam moet ik deze in tween delen i.v.m. uitzetting door warmte. Het plexiglas bescherm ik goed met afplaktape. Aan de binnenkant plak ik een plankje, zodat ik met een elastisch koord het raam op z'n plek kan houden. Om een constante laagdikte kit tussen raam en romp te hebben heb ik rubber afstandhoudertjes op de romp gelijmd. Eerder had ik al een oude fietsband opgevuld met kit en samengeperst tot 3mm dikte. Wordt vervolgd.

foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto6 mei 2020
Eigenlijk hadden we nu in Griekenland moeten zitten voor vakantie. Maar ja, Corona... Dus maar wat klussen aan de boot. Op basis van de oude heb ik een malletje gemaakt voor de nieuwe drempel. Twee malletjes eigenlijk, want de drempel moest wel mooi passen over de kajuitingang. De buitenkant heb ik onder vacum gelamineerd. Daarna beide kanten opelkaar gelijmd met een epoxy en microballoons mengsel er tussen. Na wat plamuren en schuren kon ik gaan schilderen.

Ik kreeg de wantspanner niet weer lopend. Daarom de slijptol in het stag gezet. Bij het demonteren van de zaling brak er een bout af. Er zat nog een klein stukje helemaal onderin de blindklinkmoer. Rotdingen zijn het. Met een 3,5mm boortje en een kunstof busje om het schroefdraad niet te beschadigen en toch goed gecentreerd te boren had ik dat kleine stukje zo los. Als de mast straks voor het eerst omhoog gaat, moet ik er maar een afvalbak onder zetten, want er zit veel meer stof en troep in. Bij Aplus rigging een nieuw stag laten maken en die gemonteerd. Nu zonder problemen.

De reparatieplekjes op de boeg heb ik voorzichtig glad geschuurd met 400grit schuurpapier en daarna een strip van protecttape op de boeg geplakt. De nieuwe boegvanger kon nu gemonteerd worden. Ik hoop op deze manier geen schade meer te krijgen.

De kuipzittingen moesten ook nog in de kiwigrip. Het voorbereiden kost eigenlijk nog het meeste werk. Met goede voorbereiding is het aanbrengen van de kiwigrip een makkelijk karweitje. Daarna kon ik eindelijk de kuiplieren, het compas en de kuipspeaker monteren.

Het haakje voor de poptop is klaar. Ik hoopte de laatste aluminium delen weer te kunnen laten anodiseren, maar de maststeun is te groot voor het bedrijf waar ik dat altijd laat doen. Dan maar in metaalverf zetten.
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto


15 apr 2020
De zalingen kon ik nu vastzetten. Ik liep daarbij echter tegen een volgend probleem aan. Een van de wandspanners begon vast te lopen toen ik die los draaide. Weer aandraaien verergerde dit. Hij zit helemaal vast, dus nu kan ik de diamantverstaging niet op spanning brengen. Dit moet natuurlijk verholpen worden voordat ik kan gaan zeilen.

Onder de kuipvloer heb ik EVA schuim aangebracht, en ook in de opbergvakken ernaast. De opbergnetten zitten daar nu ook op hun plek. De vloer van de kajuit heb ik in de kiwigrip gezet. De uitzetarmen van de poptop heb ik geplaatst. Alles past goed. Ik kan de uitzetarmen nog niet vastzetten aan de poptop omdat ik aan de voorkant eerst nog een haak moet maken die zorgt dat de voorkant niet omhoog kan als de poptop in de lage achterste stand is.

De beugeltjes van de maststeun en de afdekplaatjes voor de ontluchting zijn klaar om geschilderd te worden. Ik moet echter ng een onderdeel maken. Ik had de wasborden van de kajuitdoorgang gepast ( perfect ) en zou daarna de drempel vastlijmen. Bij het aankloppen om de kit goed te verdelen kwam er een scheur in het eikenhout. Ik ben blij dat dit nu gebeurde en niet later. Het toont maar aan dat hout op een boot geen goed idee is. Ik zal de drempel gebruiken als malletje en een glasvezel drempel maken.

Op een paar plekken heb ik met bisontix wat rubber plaatjes gelijmd om als eindstop te fungeren, bij de opstap vanuit de kajuit, de roercassette en het anker. Geen idee hoe lang de laatste twee blijven zitten, maar ik kan altijd nog weer een nieuw plaatje oplijmen.
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto


5 apr 2020
Met het vastzetten van de achterste luikjes op de drijvers heb ik op de drijvers alle onderdelen geplaatst. Op de hoofdromp hoef ik alleen de lieren in de kuip nog, maar daar wil ik eerst nog kiwigrip aanbrengen. Na een laatste keer spuiten zijn alle onderdelen nu in kleur. en kon ik ook beginnen aan het plaatsen van die delen. Ik ben erg tevreden over de deurtjes in de kuip. Ook het bakje voor de waterballastbediening zit mooi.

Ik zou de diamantverstaging weer op de mast plaatsen, maar had wat problemen met twee blindklnkmoeren. Die raakten los en heb ik met 3M5200 weer op hun plek gehamerd. Dat is erg sterk spul. Nadeel is wel dat het een week nodig heeft om uit te harden....

Op de vloer van de ankerbak heb ik EVA schuim aangebracht en het ankerluik is voorzien van kiwigrip en zit nu ook op z'n plek. Voor de achterste maststeun moest ik nog twee beugeltjes maken die op de overloop passen. Met een malletje heb ik dat onder vacum gedaan. Dat was leuk om weer eens te doen. Tegelijkertijd heb ik ook twee dekseltjes gemaakt voor de ontluchting van de drijvers. Deze loopt via de beams. Ik had gezocht naar kan-en-klare onderdelen, kon niks vinden en was de onderdelen daarna vergeten. De afdekplaatjes voor de beambouten zitten nu vastgeschroefd, en zodoende kwam ik er weer achter. Nog twee onderdelen af te maken en te verven dus.

De binnenkant van de roercassette is bekleed met een dunne laag watervaste vloerbedekking. De achterkant is voorzien van een kunstof strip met aluminium breekbouten. Het idee is dat, mocht ik iets raken, het roer en de cassette heel blijven. De helmstok zit nu ook op z'n plek. De stootstang heb ik op lengte gemaakt en de einden gevuld met een epoxymengsel. Daarna op een draaibank M8 schroefdraad getapt. De roercassette loopt net iets eerder tegen de romp aan dan de helmstok. Ik heb iets minder dan 30 graden uitslag elke kant op, dus dat zou ik nog iets groter kunnen maken als dat nodig blijkt. De passing met de maststeun is krapper dan verwacht, erg krap zelfs, daar heb ik mazzel mee, maar het past lol.

foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto14 mrt 2020
Meten, passen en plaatsen. Ik ben nog steeds bezig met het bevestigen van onderdelen. De valklemmen zitten nu op de mast gebout. Twee lieren staan vast, de overloop is af en ik heb de trampolinebuis op z'n plek gelijmd met kit. De buis wordt op de steunen geborgd met bouten. Het is een beetje lastig om die precies in het midden van de steun te krijgen, maar met wat hulpmiddelen lukt dat wel. Ik moest goed opletten om de boel niet te stevig aan te draaien, want er zitten geen compressiebusjes in. Als je te hard aan draait, dat pers je de buis plat. Daarnaast heb ik een aantal onderdelen wit gespoten. Deels moeten ze nog een tweede keer om de achterkant ook op kleur te krijgen. Voor de eerste laag had ik iets te weinig spuitverdunner gebruikt. Dat gaf alleen wat problemen met het roer. Daar heb ik een paar lopers. Dat moet ik dus even schuren en dan gaat die in de herkansing.

foto foto foto foto foto foto foto28 feb 2020
Ik kreeg toegang tot een spuitruimte om de kleine onderdelen te kunnen spuiten. Eerst begonnen met de grijze onderdelen. Met een grote afzuiginstallatie werkt dat erg prettig en ik was tevreden over het resultaat. Jammer genoeg heeft na mijn vertrek iemand de buitendeur open gedaan. Door de harde wind was de roercassette omgevallen op de helmstok. Die plekjes moet ik weer bijwerken.

Ondertussen heb ik wat gereedschap gemaakt om de afgebroken tap te verwijderen. Een gatzaag en sleutel. De tap bleek behoorlijk vast te zitten en het staal van het gereedschap was wat zacht. Pisbakkenstaal. Ik heb de tanden van de zaag enkele keren opnieuw moeten slijpen en de pinnen van de sleutel voor het uitdraaien braken snel. Met een tangetje kon ik er ook bij, maar de tap brokkelde verder af. Daarbij twee tangetjes gemold, maar uiteindelijk kreeg ik de tap eruit, zonder te veel schade aan de aluminium achterplaat. Het gat is nu opgevuld met een epoxy mengsel.

De zeilgeleiders zitten op hun plek en alle gaten voor de trampoline bouten zijn geboord en getapt. Ook kon ik nu beginnen met het plaatsen van een antal onderdelen die ik net gespoten had. Bij de top van de mast moest een klein stukje van de groef af om de katrol niet in de weg te zitten. Voor de roercassette moest ik toch wat van de verflaag afschuren om die goed passend te krijgen. De verflaag was dikker geworden dan ik gedacht had.

De zaklamp van mijn 9 jaar oude Bosch accuboor veroorzaakte sluiting op de accu's. Deze werden al wat minder, maar zijn nu dood. Tijd voor een nieuwe.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto


18 feb 2020

De vlagen harde wind van de twee stormen eerder deze maand bliezen steeds mijn dieselkachel uit. In een koude schuur is het lastig werken, vandaar dat ik daar alleen wat kleinere klusjes heb gedaan. Om de motorbok te beschermen heb ik daar plaatjes rubber op geplakt, ik heb het topblok voor de zwaardbediening uitgelijnd en ik ben begonnen aan het boren en tappen van de gaten voor de trampoline bouten.

Er lag nog wat draai en freeswerk dat ik moest doen. De pin van het lummelbeslag is verlengd. Het lummelbeslag is nu klaar en ik ben tevreden met het resultaat. Ik heb plaatjes gefreesd en pennen gedraaid voor de zeilgeleiders. Deze zijn een stuk groter dan wat ik eerst had gekocht. Ik heb ze laten lassen en moet ze nog verder afwerken.

Toen ik schroefdraad aan het tappen was voor de constrictor clutches op de mast, brak de M8 tap af. Precies in het gat. Ik heb geprobeerd om met een extra gehard boortje een gat in de tap te boren, maar dat is kansloos. Ik moet nog even broeden op de volgende stap, want hij moet eruit. Waarschijnlijk wordt het een zelfgedraaid gereedschap.

foto foto foto foto foto foto28 jan 2020
Deze keer had ik wat langer de tijd om te werken aan de boot. Voor het afkorten van bouten had ik de slijptol ingeklemd, zodat ik nauwkeuriger kon werken. Met al die bouten die net wat korter moeten wordt je er uiteindelijk steeds beter in om ze netjes af te korten zonder braam. Voor een paar onderdelen op dek had ik besloten om nog wat glasvezel versterkte platen aan de onderzijde van het dek te maken. Uiteindelijk kon ik gaan beginnen met het bevestigen van het dekbeslag. In prinicipe bevestig ik alles met butyl tape. Dat werkt erg prettig. Geen gepruts met kitnaden die je netjes moet afwerken. De instructies zijn goed en duidelijk. Wat ik wel merk is dat bij grotere bevestigingsoppervlaktes je de tape niet te dik moet opbrengen omdat de lokale druk niet hoog genoeg is om de tape plat te persen. Het verwarmen met een verfbrander werkt wel, maar ook nu vooral bij kleinere onderdelen. Bij het dekluik had ik de hulp van een hoop lijmklemmen nodig, maar ook dat kwam goed. Voor de kunstof inspectieluiken gebruik ik om deze reden 3M 4200.

Ik ben erg tevreden over de conische moeren die ik gemaakt had. Het anodiseren had het schroefdraad van sommige moeren verstopt. Dat is een bekend probleem, vandaar dat ik de tap er eerst nog even doorheen gehaald heb. Om corrosieproblemen met de RVS bouten te voorkomen gebruik ik Tikal Tefgel. Ik moet niet vergeten om later alle moeren met een druppeltje kit te borgen aan het dek omdat ze anders kunnen lostrillen. Bij de overloop liep een van de moeren vast. Om de boutkop los te boren is het dan erg fijn dat dit een inbusbout is, omdat je geen moeite hebt om precies in het midden te blijven met de boor.

De mastvoet en de onderdelen voor het maststrijksysteem zitten nu ook vast. Deze heb ik met een sterke kit vastgelijmd.. De mastvoet wordt vooral op druk belast. De zijwaardse krachten moeten door de kit worden opgenomen. De schroeven zitten er alleen om de mast te fixeren. Ook de einddoppen van de giek zitten vastgelijmd.

Omdat ik alleen werk moet ik steeds hulpmiddelen gebruiken om sleutels en inbusbouten vast te klemmen. Voor de genuarail en het waterballastsysteem had ik uiteindelijk wat hulp nodig. Met z'n tween werkt het toch een stuk sneller. Ik ben nu ongeveer halverwege qua bevestigen van onderdelen. Nu de kunstof geleidestrips op dek waren geschroefd, kon ik de passing van het dekluik controleren. Perfect.

Ondertussen ben ik ook begonnen aan het splitsen van de verstaging en heb ik de val van de screacher gemaakt. Het aluminium werk voor de achterste massteun is ook klaar. Op de kuipzittigen zou ik EVA schuim plakken. Ondertussen van andere zeilers begrepen dat dit toch te zacht is en snel kapot gaat. Uiteindelijk besloten om hier toch Kiwigrip te gaan gebruiken. Dit is niet zo goed voor je kleding, maar ik verwacht toch veel gebruik te gaan maken van confort seats of kussens.

foto foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto foto