Deze website documenteert de voortgang van de bouw van mijn F-85SR trimaran.

home
home
waarom
home
deel1
deel2
deel3
deel4
deel3
deel6
deel7
2017
2019
2019

union jack
Bouwverslag 2017

23 dec 2017
Nu de beams klaar zijn kan ik ook weer wat andere projecten oppakken als afwisseling van het schuren en plamuren. Eerst maar 'ns goed door het bouwboek heen gebladerd om te kijken of ik nog wat openstaande zaken had. Zo kwam ik er achter dat ik nog wat plamuur en lamineerwerk bij de voorste CMM's te doen had. Ik moest ook nog een wegneembare stijl maken. Deze past in de kuip tussen de achterbeams en kan worden gebruikt bij harde wind tijdens wedstrijden. De onderdelen daarvoor zijn nu klaar.

Ik heb lang getwijfeld over de opzet van de preekstoel, maar ben daar nu eindelijk uit. Het wordt deels een kopie van de setup die op de productie F-22 wordt gebruikt. Voor de bevestiging aan de romp heb ik een PVC buis met glasvezel omwikkeld en gelamineerd. Ook heb ik een koolstof bus gemaakt voor de mast rotation limiter. Dat had ik een jaar geleden ook al geprobeerd, maar deze keer heb ik de kaarsvetmethode gebruikt. De bus ging bijzonder makkelijk los. Er is wel wat speling, maar dat ga ik oplossen met een dunne teflon strip.
In de kuip komt vooraan links en rechts een afsluitbaar luikje. De koolstof scharnieren en het luikje zelf had ik eerder al gemaakt. Nu heb ik een rand van triplex aan de achterkant van de uitsparing gelijmd.

Plamuur en lamineerwerk doe ik alleen op dagen dat het relatief warm weer is. Kleinere onderdelen kan ik daarna mee naar huis nemen om uit te harden. Ander lamineer en plamuur werk heeft een aantal dagen nodig om uit te harden. Tussendoor veel schuren dus, vooral aan de drijvers. Die klus is nu ongeveer halverwege.

Er was nu ook ruimte om weer aan de giek te gaan werken. Eerst heb ik de giek gebruikt als mal om verstevigingsstrips te maken die aan de uiteinden aan de binnenkant komen. Op dit deel wordt achteraan de achterlijkstrekker bevestigd. Omdat ik de mastgroef eraf had gezaagd, moest dat deel nog verstevigd worden. Ik wilde lamineren zonder overgangen maar kon geen 45/45 tape vinden en heb daarom een koolstof kous gebruikt. Eerst de giek met epoxy bestrijken, daarna de kous erop leggen en door midden knippen. Werkt fantastisch. Op deze manier heb ik een mooi laminaat en ik hoef waarschijnlijk alleen de randen te plamuren en schuren.

De smalle zijkant van de opbouw is qua vorm moeilijk om in een keer te plamuren. Daarom heb ik hier weer met streepjes plamuur gewerkt. Als die goed uitgehard zijn kan ik ze schuren en daarna vullen. Ondertussen heb ik ook de ramen uitgezaagd. Binnen in de romp geeft dat meer gevoel van ruimte.

foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto


11 Dec 2017
Vandaag bereikte mij het bericht dat Ian Farrier, de ontwerper van mijn boot, gisteren onverwacht is overleden. Als ontwerper heeft hij veel betekend voor de ontwikkeling van trailerbare trimarans. Zijn vouwsysteem was revolutionair. Het bouwboek dat bij de tekeningen geleverd werd is fantastisch en ondanks zijn drukke werkzaamheden bleef hij heel benaderbaar en reageerde altijd snel als je met een bouwvraag kwam. Zijn werk maakte het mogelijk dat veel mensen een snelle trimaran konden bouwen door gewoon het bouwboek te volgen. Hij zal gemist worden. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en naasten.


30 nov 2017
Omdat de temperatuur ging dalen besloot ik om te te concentreren op het plamuurwerk en het schuren uit stellen waar mogelijk. De drijvers had ik jaren geleden al geplamuurd en geschuurd. Ze waren nog niet helemaal goed en er zaten veel krassen op van het grove schuurpapier dat ik had gebruikt. Vandaar dat ik nog een zo dun mogelijke laag heb opgebracht met mijn grote plamuurmessen. Ondertussen moest mijn Nacra ook in de schuur en werd het een beetje passen en meten. De plamuurlaag heeft nu even de tijd om uit te harden.

Aan de hoofdromp ben ik begonnen met het plamuren van de kuip en de kajuit. Ook hier eerst een laag aanbrengen die de dalen overbrugt. In de romp ben ik verder gegaan met het dichtplamuren van de structuur van de gasvezellegsels. Voordat ik de zijkant van de kajuit kan plamuren moet ik eerst de randen van de uitsparing voor de ramen mooi strak maken. Dat doe ik met de vormmal die ik indertijd voor het raam heb gemaakt.

In het luik van de ankerbak moest nog een uitsparing komen voor het ankertouw. Ik heb hiervoor een tunneltje gemaakt. Eerst zaagde ik uiteraard aan de verkeerde kant van het ankerluik het gat waar deze moest komen. Ik had mezelf nog zo voorgehouden om goed op te letten dat ik aan de goede kant ging zagen ... In de ankerbak heb ik een randje gemaakt die zorgt dat de lijn mooi naar binnen kan.

De zijkanten van de beams waren vrij snel glad geplamuurd. De kopse einden heb ik geplamuurd met een hard vulmengsel. Deze moeten goed vlak zijn, want ze worden zwaar belast en worden vastgeklemd op de CMM. Uiteindelijk ben ik met een bovenfrees langs de randen gegaan. Zo kreeg ik een mooi strak afgewerkte rand. Nadat ik de beams heb geschuurd met 120 grit schuurpapier zijn ze nu klaar voor de primer.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto


31 okt 2017
Voordat ik de stuurboord kant van de romp kon plamuren moest ik de overgang tussen bodem en zijkant van de romp glad plamuren. Daarna de zijkant geplamuurd en gladgeschuurd. Uiteindelijk was ik niet tevreden met de vorm en gladheid van de boeg. Toen ik de boot op z'n kop legde heb ik hier een extra laag op geplamuurd. Ik loop nu wel het risico dat er een randje ontstaat bij de overgang naar het oude plamuur. Hopelijk gaat dat goed.

De onderkant van de trampoline buizen zijn een lastige plek om te plamuren. Eerst heb ik met wat vormstukken plamuur opgebracht. Daarna met de hand schuren. Machinaal schuren is minder vermoeiend Yes.

Tussendoor kon ik ook met andere onderdelen bezig. Ik ben begonnen met plamuren van de foilschuiven. Bijna alle kleinere onderdelen zijn nu ook klaar voor de epoxyprimer. Als laatste maakte ik een vormstuk voor de ankerlijn.

De onderkant van de beams zijn ook geplamuurd. De inham voor de upper folding strut was erg lastig om netjes te krijgen. Ik denk dat ik die maar donker verf smile.
Nu zijn de zijkanten aan de beurt. Deze had ik eerder al geplamuurd. Nu is het alleen een kwestie van het gladplamuren van de overgang.


foto foto foto foto foto foto


30 sept 2017
Na het vastlijmen van de foilschuiven kon ik ze lamineren met een paar stroken glasweefsel. Een laatste test van de passing ( thumbs up ), en ik kan ook daar gaan plamuren.

Het plamuren van de romp heb ik in eerste instantie in drie delen aangepakt. Eerst de zijkanten, met de romp op de kop, en toen de bodem. Nu was het tijd om een laatste plamuurlaag aan te brengen. Ik heb de boot nu schuin neergelegd. Na wat extra schuurwerk bij de overgang van beide plamuurlagen liep ik tegen ht nadeel van kevlar aan. Als je kevlar schuurt gaat het enorm pluizen. Met een mes kon ik het nog vrij goed glad krijgen. Daarna heb ik dit deel uitgevuld, en weer geschuurd. Toen was deze rompkant klaar voor de laatste plamuurlaag. Met de plamuurmessen heb ik een zo dun mogelijke laag aangebracht. Toen de plamuur enigszins was uitgehard heb ik nog een paar plekken bijgewerkt.

Daarna wachten tot de plamuur volledig was uitgehard ( ik gebruik een langzame harder en de temperatuur daalt ). De plamuurmessen hebben wel n nadeel. Ze laten een randje over. Deze heb ik als eerste voorzichtig weggeschuurd voordat ik de romp glad kon schuren. De bakboord kant is nu klaar voor de eerste primer laag.
 
foto foto foto foto foto foto foto8 sept 2017
De vorige update is al weer een tijd geleden. In de tussentijd heb ik niet veel kunnen doen.

De drijvers hebben vier jaar in een hoek in de schuur gelegen en waren wat vettig geworden. Op een mooie dag heb ik ze naar buiten gehaald, afgenomen met een sopje met afwasmiddel en daarna met de hogedrukreiniger schoongespoten. In de zon waren ze zo droog en klaar voor verder werk. De zwaardkasten heb ik onder vacum met koolstof verstevigd. Nu passen de foils wel goed, hoewel het nog steeds vrij krap is. De schuiven zitten precies in de ronding van het dek en het is lastig ze goed te fixeren. Dat is wel nodig, omdat de foil niet tegen de kast mag aanlopen en ik maar een paar mm speling heb. Daarom heb ik een paar planken onder een hoek verzaagd en in de romp vastgeschroefd. Daarna kon ik de schuiven precies fixeren zodat de zwaarden vrij op en neer kunnen schuiven.

Het plamuren van de romp is ook iets verder gekomen. Nu de romp op z'n kant staat probeer ik alle delen waar ik nu goed bij kan te plamuren. Stapje voor stapje wordt de romp gladder.
 
foto foto foto foto foto foto foto14 juli 2017
Arno had de plamuurmessen weer nodig voor z'n eigen boot. Ik heb er zelf ook een paar besteld, maar de levering is wat traag. Ondertussen kon ik wel aan de andere kant van de boot aan de gang. Hiervoor had ik de messen niet nodig. Voor het betere schuurwerk heb ik een Rupes 42 aangeschaft. Fantastische machine. Door deze af te wisselen met een excentrische schuurmachine hoef ik niet zo vaak met de schuurplank het edele handwerk te verrichten. Ik gebruik deze ook voor de beams en het dakluik. Aan dek heb ik de overgangen van alle extra verstevigingen geplamuurd.

Tussen het plamuren en schuren door kon ik met de verstelbare gekromde zwaarden bezig. Het was tijd om de zwaarden te passen in de romp en met de bedieningsschuiven. De schuif zit vrij dicht op de romp. Ik ga deze iets hoger plaatsen. Tegelijk liep ik tegen een probleem aan. Ik had de kasten volgens tekening met een aantal lagen glasvezel aan de romp vastgeplamuurd. Hierdoor kreeg het zwaard te weinig speling om vrij naar voren en achteren te bewegen. Ik ben voorzichtig gaan schuren, maar kwam er snel achter dat ik behoorlijk wat weg moest schuren. Arno had de zwaardkasten vastgelamineerd met koolstofvezel ( dunner ) onder vacum ( nog dunner ) en heeft die problemen niet. Dat ga ik ook doen dus. Terwijl ik voorzichtig alle glasvezel wegschuurde heeft mijn freesbank twee slides voor Arno gefreesd.
 
foto foto foto foto foto foto foto1 juli 2017

Bij het schuren van de romp zag ik direct dat ik een fout had gemaakt. Ik had in twee stappen rst de 'dalen' moeten vullen en daarna de hele romp. Nu had ik weer wat plekken die wat extra nodig hadden. Niet zoveel als eerst en minder diep, maar toch. Deze plekken heb ik nu eerst opgevuld, om later af te maken. Daarna heb ik de romp op z'n zijkant gelegd. Van de bovenkant heb ik, samen met mijn dochter, een serie foto's gemaakt om na te kunnen meten waar de verstevigingen zitten voor het monteren van het beslag. In principe heb ik alles op tekening staan, maar ik vind het fijn om ook de maten te kunnen checken. De onderkant van de boot is minder glad dan de zijkant vanwege het extra laminaat dat is opgelamineerd voor versteviging. Daarom heb ik eerst in langsrichting geplamuurd. De ronding naar boven is soms best scherp. Daarom heb ik hier toch weer met lijntjes plamuur gewerkt. Dit vullen wordt de volgende stap.

Ondertussen hadden we een paar warme dagen, met misschien wel de warmste van het jaar. Deze kans liet ik me niet ontlopen. De epoxy van mijn boot moet namelijk worden nagehard. Sommige mensen zijn van mening dat de epoxy in de loop van de tijd sowieso wel uithard en dat dit na een aantal jaar niet meer helpt. Tijdens de METS heb ik met de Sicomin vertegenwoordiger gesproken en hij adviseerde mij om het toch maar te doen. Al was het maar om alles wat ik gelamineerd heb op gelijk hardingsniveau te krijgen. Glasvezel heeft een vrij grote rek voordat het breekt ( ruim 4% ). Door de epoxy uit te harden wordt de rek bij breuk vergelijkbaar. Niet nageharde epoxy breekt eerder en is dan de zwakke schakel in het laminaat. De temperatuur moest ergens tussen 40 en 60 C worden. Terwijl het buiten bijna 30 C was, lukte het mij de temperatuur in de schuur rond de 45 C te krijgen en dat ruim 15 uur vol te houden.
Missie voltooid.yahooo

Tussendoor ben ik verder gegaan met het plamuren van het dekluik. Op de onderzijde van de beams ben ik ook begonnen met plamuren.

foto foto foto foto foto15 juni 2017
De laatste lamineerklus aan de romp was de mastversteviging onder het dek. Een aantal lagen koolstof op een stuk HD schuim is onder vacum verlijmd. Daarna kon ik beginnen met plamuren. Binnen in de romp beperk ik mij tot het dichtsmeren van de glasvezelstructuur. Het glaslegsel dat ik heb gebruikt heeft een vrij grove structuur en ik wil hier niet direct overheen schilderen.

Voor de buitenkant gebruik ik een andere methode dan ik eerder voor de drijvers en de beams heb gebruikt. Een paar andere nederlandse bouwers hebben met succes de flexicat plamuurmessen gebruikt. Ik mocht ze van Arno lenen. Het idee is om eerst eventuele epoxy lopers weg te schuren en de 'dalen' te vullen die zeker opgevuld moeten worden. Daarna grote vlakken aanbrengen met deze messen. Ik dacht eerst dat de grote wat onhandig zou werken, maar dat viel erg mee. Deze werkt zelfs fijner dan de kleine. Doordat de romp al behoorlijk goed was afgewerkt breng je heel zuinig plamuur op. Ik gebruik 50% langzame harder ( dat is dunvloeibaarder en je kunt dan veel langer met het plamuur werken ) Als vulmiddel gebruik ik een mix van 2+1 witte en bruine microballoons. Voor de juiste samenstelling mix ik 4x het volume van de epoxy aan microballoons bij. Dit geeft een mooi uitsmeerbaar plamuur dat goed schuurbaar is.

Na wat schuurwerk bleek dat ik wat plekken overhield die wat extra plamuur nodig hadden. Blijkbaar had ik toch te veel druk op het plamuurmes gehouden. Het heeft geen zin om die plekken apart te vullen, want dan krijg je overgangen in plamuur die heel moeilijk weg te werken zijn. Ik heb dus de romp nog een tweede keer in de plamuur gezet met de flexicats. Daarvoor had ik veel minder vulmiddel nodig dan de eerste keer. Nu nog wachten tot ik weer kan schuren... Daarna kan de romp op z'n kant voor de onder- en bovenkant.

Ondertussen heb ik ook nog wat andere zaken aangepakt. Voor de Airtop 2000 heb ik een bracket gemaakt, zodat die straks onder de kuipvloer komt te hangen. Ook heb ik een nieuw gat gezaagd voor de uitlaat. Deze zit nu veel verder naar achteren, net voor de buitenboordmotor. Daarnaast ben ik begonnen met het plamuren van wat andere onderdelen die ik nog niet geplamuurd had. Dit gaat in een moeite door met de romp omdat ik zo eventueel overtollige plamuur kan gebruiken. In het dekluik had ik al uitsparingen gemaakt voor instrumenten. Nu blijkt dat de nieuwe Triton 2 vierkante gaten heeft gekregen ... Toch eerst alles maar weer opvullen tot ik weet wat ik ga gebruiken.
 
foto foto foto foto foto foto foto foto26 mei 2017
Na mijn vorige update begon ik weer griepachtige klachten te krijgen. Het duurde nogal lang voordat een arts mij kon vertellen wat ik markeerde en ik medicatie kreeg. Gelukkig gaat het ondertussen weer wat beter en ben ik voorzichtig weer aan de slag gegaan. De rugleuningen heb ik op hun plek gelijmd en ook het spant van de ankerbak. Daarna kon de romp op z'n zij gedraaid worden. Nu kon ik de zwaardkast aan de onderkant vastlamineren. Het zwaard past perfect!
Ook heb ik gaten gemaakt voor de bailers van de waterballasttank.

Daarna ging de boot op z'n kop. Er waren nog een paar kleine lamineerklusjes te doen. De zwaardkast is aan de bovenkant in de kajuit aan de romp vastgelamineerd. Dat gaat een stuk makkelijker zo. Ondertussen ben ik begonnen aan het afwerken van de motorophanging. Ook heb ik wat kleine klusjes afgemaakt. Nog n lamineerklus aan de hoofdromp te gaan.
 
foto foto foto foto foto foto foto19 mrt 2017

Mijn vorige update is al weer even geleden. Bij thuiskomst half februari was het wederom koud. Tijd om dus weer wat zaken op te pakken waarbij ik niet hoef te lamineren. De onderdelen voor de bediening van de gekromde zwaarden in de drijvers lagen al een tijd lang te wachten. Het was nu tijd om te gaan frezen. Eerst heb ik een aantal proefstukken gemaakt om de UHMW schuif zo goed mogelijk te laten passen. Dat was een beetje lastig omdat ik er achter kwam dat de dikte van het zwaard niet overal precies hetzelfde is.

Voor de giek ben ik aan het zagen en frezen geslagen. Het beslag bij de mast heb ik kleiner gemaakt. Ik moet daar opnieuw tabs aan laten lassen om de giek er met bouten aan vast te kunnen zetten. Het beslag achteraan wordt vervangen door een koolstof eindstuk. Daar heb ik een malletje voor gemaakt.

Voor de buis van de maststrijkinstallatie heb ik een lijnvanger gemaakt. Die moet nog worden afgewerkt.

Bij Ceilidh heb ik buizen laten maken voor de trampoline. Ze zijn intern verstevigd waar nodig. Voor de einden moet ik van aluminium nog beugels maken voor bevestiging op de beams.

Toen na een paar dagen de temperatuur weer wat omhoog ging, werd ik geveld door griep, die mij lang in de greep hield. Ik ga nu rustig aan weer wat zaken op pakken.

foto foto foto foto foto2 feb 2017
Omdat het bij thuiskomst nog vroor ben ik eerst aan de gang gegaan met wat boor, draai, zaag - en freeswerk. De RVS pinnen voor het vouwsysteem waren nog niet helemaal afgewerkt. Ook heb ik aluminium onderdelen gemaakt voor de anker roller, het maststrijk systeem en de boegspriet. Daarna heb ik wat proefstukken gemaakt voor de aluminium conische moeren die in de kajuit onder het dek moeten komen om het dekbeslag vast te zetten.

In de schuur ben ik aan de slag gegaan met de giek. Dit is een gerecyceld deel van een Nacra 20 koolstof mast. Ik heb de mastgroef eraf gezaagd en geschuurd. Dit deel moet nog verstevigd worden. De hardware voor en achter neem ik over van de veel te zware C-28 giek die ik op de kop getikt had. Daar moet nog wel wat aan veranderd worden, maar daar heb ik al wat ideen voor.

Eerder had ik veel problemen gehad toen ik een omhulsel wilde maken voor de mast rotatie limiter. Via Arno kreeg ik van Rob de tip om gesmolten kaarsvet met een kwastje op het onderdeel te smeren. Voor de maststrijkinstallatie moest ik een bus maken waar de aluminium vork in past. Deze methode werkt goed! Voor het lamineren heb ik het kaarsvet eerst heel voorzichtig geschuurd om het oppervlak mooi glad te krijgen. Er zit nog wel wat speling op en ik denk dat ik het laagje de volgende keer nog wat dunner kan maken.

In de kajuit heb ik het mini tafeltje op z'n plek gelijmd. Ook heb ik een oog voor een lifeline ingelamineerd onder de kajuitingang. Werk aan de rugleuningen vordert ook gestaag en als laatste heb ik de opstap naar de kuip gelamineerd. Ik had uitgerekend dat ik met n laagje koolstof uni toe zou kunnen, maar heb er toch drie lagen in gedaan. De plank voelt onverwoestbaar aan, maar is toch nog mooi licht van gewicht.


foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto


19 jan 2017
Aan de voorzijde van de boot heb ik de boegvleugel op z'n plaats gelijmd. Daarna de houder voor de ankerrollen op maat gemaakt. Ook heb ik de gaten voor de scharnieren van de ankerbak uitgeboord en gevuld met een epoxymengsel.

In de kajuit ben ik begonnen met de glasvezeltapes voor het verstevigen van de zittingen. Ik tape alleen de buitenzijde van de zittingen. De kastjes zijn ook op hun plek gelijmd. Deze tape ik niet vast. Ze worden niet zwaar belast. Onder het stuurboordkastje zitten twee haken om wat op te hangen. Deze heb ik weer onder vacum verlijmd. Voor de kajuitingang heb ik U-vormige profielen gemaakt en bij de ingang verlijmd. De spoelborden passen mooi, maar zijn nog iets te groot. Voor de drempel heb ik profiel gemaak van een stukje eikenhout.

De motorbevestiging had ik wel inelkaar gelijmd, maar de hoeken moesten eerst met glasvezel worden verstevigd. Dat heb ik onder vacum gedaan. Daarna op z'n plek gelijmd. Na uitharden voorzichtig de motor er op gehangen; ook hier moeten alle randen nog worden verstevigd. De motor kan volledig draaien. Precies zoals gepland smile

foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto foto